Rijangst

Het is voor mensen die een angst hebben om auto te rijden al een hele overwinning om de telefoon te pakken en een rijschool te bellen. Meestal gebeurt dit dan ook omdat familie en vrienden vinden dat ook zij moeten leren autorijden. Wiema Rijschool kan daarbij misschien van dienst zijn want rijangst is een aandoening die vaak heel goed te behandelen is.

Wij doen dat niet door je maar voor de leeuwen te werpen. Nee, stapje voor stapje gaan we er samen aan werken om je angst te overwinnen. Zorgen dat je de vaardigheden om de auto onder controle te krijgen en te houden perfect beheerst. Geduld en vertrouwen zijn daarbij sleutelwoorden.

In Nederland hebben ruim 7 miljoen mensen een rijbewijs, waarvan ruim 1 miljoen bestuurders overmatige angst heeft voor het autorijden. Een half miljoen mensen met een rijangst durven niet meer te rijden. Een zelfde aantal mensen zal moeilijke trajecten vermijden. Natuurlijk verschillen de beperkingen die door rijangst zijn ontstaan per persoon. Waar de ene chauffeur schrikachtig en gespannen is, zal de andere chauffeur (of bijrijder) te kampen hebben met paniekaanvallen.

Tijdens een intake gesprek proberen we er samen achter te komen waar je angstig voor bent en hoe dat is ontstaan . Samen maken we een plan om de angst te overwinnen. De RIS (Rijopleiding in Stappen) methode kan daarbij heel behulpzaam zijn. Het is heel goed mogelijk dat de eerste paar rijlessen maar hooguit een half uurtje duren of dat er één of meerdere pauzes worden ingelast om weer even op adem te komen. Dit alles is natuurlijk afhankelijk van jou en van wat jij aan kunt.

Faalangst

Nog zo’n hinderlijke eigenschap waar je zelf helemaal niets aan kunt doen. Tijdens de lessen rij je als de beste. De instructeur hoeft je helemaal geen aanwijzingen meer te geven en dan ga je op voor het examen en breekt het klamme zweet je uit en kan je je knikkende knieën maar niet onder controle krijgen. Alles gaat dan voor je gevoel fout.

Als je van jezelf weet dat je daar last van hebt of als dat blijkt tijdens de tussentijdse toets, kan je een faalangst examen aanvragen. Dit examen is wel wat duurder dan een regulier examen, maar de examinator heeft ervaring met kandidaten zoals jij. Tijdens het examen zal de examinator je op je gemak proberen te stellen. Het gesprek voordat je de rijproef gaat doen duurt langer dan bij een regulier examen en tijdens de rijproef mag je een time-out vragen zodat je weer even tot de mensen kunt komen. Ook een examinator kan je een time-out aanbieden als hij merkt dat het “mis” dreigt te gaan.

Je moet eenzelfde soort route rijden als de kandidaten die een regulier examen afleggen, maar door de benadering van de examinatoren en de time-out kan ook jij dat rijbewijs halen!