wiema_logo

Een praktijkexamen kan alleen door de rijschool bij het CBR worden aangevraagd. Jij moet hiervoor de rijschool wel machtigen. Dit doe je met je DigiD op de site van het CBR.

 

Nadat je dit gedaan hebt, kan de rijschool het examen bij het CBR inplannen. Uiteraard houden wij zo veel mogelijk rekening met jou wensen van dag en tijdstip, maar wij zijn daarbij natuurlijk ook afhankelijk van de mogelijkheden bij het CBR.

Het praktijkexamen duurt 55 minuten. Eerst heb je een inleidend gesprek met de examinator bij het CBR. Dan volgt op het parkeerterrein een ogentest d.m.v. het oplezen van een kenteken en vervolgens worden er een aantal vragen gesteld over voorbereidende en controle handelingen van de (examen) auto. Daarna volgt er een route die je gaat rijden van ongeveer 35 minuten. Je rijinstructeur mag mee, maar dat hoeft niet. Aan jou de keuze.

 

Het praktijkexamen is als volgt onderverdeeld

- Rijden op aanwijzingen

- Zelfstandig rijden

- Uitvoeren van bijzondere manoeuvres (tenzij je vrijstelling hebt)

- Situatie bevraging

- Zelfreflectie

Zelfstandig rijden

Bijzondere manoeuvres

Het zelfstandig een route rijden is op 3 manieren uitvoerbaar, waarvan de examinator een keuze maakt.

- Navigatie

- Oriëntatiepunten

- Clusteropdrachten

Onder de bijzondere manoeuvres wordt verstaan, een parkeeropdracht, een omkeeropdracht en een stopopdracht. Deze mogen op een zelf gekozen manier worden uitgevoerd.

Het praktijk examen

 

 

 

 

 

Situatie bevraging

De examinator kan over een bepaalde verkeerssituatie vragen stellen omtrent de veiligheid, doorstroming, milieu en mobiliteit.

Zelfreflectie

Door middel van een tiental vragen geef je zelf je sterke punten aan waarmee je te maken kan krijgen in het verkeer.

 

Dit formulier wordt na de examenuitslag met je besproken.

Na afloop

Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag, waarbij de instructeur ook aanwezig is. Als je bent geslaagd, dan worden de gegevens digitaal doorgezonden naar het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Je kunt dan de volgende dag naar het Gemeentehuis gaan om je rijbewijs aan te vragen. Dit duurt ongeveer nog 5 werkdagen, waarna je het rijbewijs bij het Gemeentehuis kan ophalen.

 

Ben je gezakt, dan legt de examinator uit welke onderdelen onvoldoende waren. Deze gegevens worden digitaal doorgestuurd naar de rijschool en eventueel naar je eigen email adres, zodat je de gegevens met je instructeur kunt bespreken voor de vervolglessen.

 

Meenemen naar het examen

- Geldig legitimatiebewijs + eventueel verblijfsvergunning

- Oproepbrief

- Uitslag formulier tussentijdse toets

- Zelfreflectie formulier

© 2014 Wiema Rijschool.  Alle rechten voorbehouden.

Kamer van Koophandel 13922726.

BTW nummer 0353.20.321.B01

CBR nummer 9579U7

Bankrekening NL14 INGB 0006551730